Lisacon Oy etusivu         Takaisin blogisivulle


13. ‑ 14.6.2018   Tulevaisuuden tutkimuksen seminaari Tampere

aurinkopaneeli ja tuuliroottori kadun varressa The 19th International Futures Conference Energizing Futures — Sustainable Development and Energy in Transition

Junamatka Tampereelle on helppo ja ekologinen. Ja viereen voi sattua kanssamatkustaja, jonka kanssa kiinnostavia jutellessa vierähtää siirtymä asemalta toiselle kuin itsestään. Kaupungin julkisilla liikennevälineillä liikkuminen puolestaan on aina onnistunut — ja paranee, kunhan juuri aloitettu ratikan rakennustyö valmistuu. Vaikka nyssen odottaja tuumasikin, että olisi hänelle nyssekin riittänyt. Nyt työmiehet olivat vasta rautatieaseman läheisyydessä. Aiempi Rantatunnelin rakennushankehan Tampereella onnistui esimerkillisesti.

Konferenssipaikka Tampere Congress & Culture Centre Puistotorni on vahvan tehdaskaupungin vanha, kunnianarvoisa työväentalo. Pääluentotila oli konserttisali, joka on kuin muutkin seurantalon salit, mutta vaikuttavampi.
Melkein kuulin puistosta haamuhuutoja ja ‑laukauksia 100 vuoden takaa, mutta saatoin myös kuvitella myöhempinä vuosikymmeninä pumpulin tyttöjä ja koneverstaan poikia siellä katsomassa näytelmää, kuulemassa torvisoitantoa ja voimallista puhujaa, ja varmaan tanssimassakin illan päätteeksi.

Puistotorni konserttisali
Matkalla Workshopeihin havaitsi talon eri kerroksissa poliittisten järjestöjen ja kulttuuritiloja.
Rakennuksessa toimii nyt myös Lenin‑museo. !

Konferenssin energiateema oli oikein kiinnostava — miten vaihtoehtoiset ja ekologiset energiat korvaavat tulevaisuudessa fossiilliset hiilen, öljyn ja kaasun, jollain aikavälillä.
Yhden avainpuhujan, Dr. Jacksonin kokoaman tiedon mukaan öljy, kaasu ja hiili ovat kuitenkin energialähteinämme vuoteen 2050.


Poimintoja kahden päivän kiinnostavista esityksistä:

  • Hannoverin teollisuusmessuilla 2010 kuuntelin hämmentyneenä julistusta, että Saksa sulkee ydin‑ ja hiilivoimalansa ja alkaa tuottaa energiansa auringosta ja tuulesta. Samoihin aikoihin koto‑Suomen eduskunta oli juuri hyväksymässä periaatepäätöksiä kahdesta uudesta ydinvoimalasta.
    Nyt 2018     Die Energiewende     on vielä kesken eikä varsinaisesti etene, kun saksalaiset ovat yllättäen alkaneetkin vastustella sitä, tyyliin Not‑In‑My‑BackYard, kertoi ensimmäinen avainpuhuja Dr. di Nucci meneillään olevasta tutkimuksesta.
    Ilmiö on tullut tuulivoimaloista esille Suomessakin eri puolilla.

  • Dr. Jackson kertoi tehneensä esityksensä energiatulevaisuudesta netissä olevasta aineistosta robotin avustuksella 16 minuutissa!
    Ensin löytyi 18 553 tulevaisuudenennustetta, joista rajausten jälkeen jäi käyttöön 1 000 esityksen perustaksi. Esimerkki keinoälyn hyödyntämisestä on joka tapauksessa kiinnostava. Lopputuloskin oli mielestäni asiallinen, vaikkei puhuja omien sanojensa mukaan olekaan energia‑asioiden tuntija.

  • Dr. Jacksonin mukaan Euroopasta ei voida viedä energian tuoton ja käytön ratkaisumalleja muualle, hyvin erilaisille alueille.
    Tulevaisuudessa tarvitaan todella radikaaleja ja nopeita, kaikille ihmisille merkittäviä energiaratkaisuja.
    Esitystä kommentoinut prof. Heinonen nosti esille keinoälyn käytön energiapäätösten ja ‑ongelmien ratkaisun tukena.

  • Prof. Hohmeyer esitti kokeiluja erilaisista energian tuottamismalleista. Hän totesi, että Suomella on mahdollisuus 100 % uusiutuvaan energiaan vuoteen 2050 mennessä, sillä tarjolla tuulta on pitkän merenrannikon matkalla yllin kyllin ja metsien biomassaa vielä lisäksi.
    — Juhannuksen jälkeen uutisissa olikin sitten esillä monet rannikolle vireillä olevat, uudet tuulivoimalapuistot.
    Valtion taloudellisesta tuesta niille on keskusteltu puolesta ja vastaan. Yksityinen alan yritys TuuliWatti Oy:hän on jo todennut, että tuulivoiman rakentaminen on nyt kannattavaa ilman valtion tukeakin.

  • Prof. Hohmeyer esitti, että Saksa puolestaan suunnittelisi uusiutuvan energiansa varastoksi Norjan vesivaroja ja energian kuljetusta sieltä Euroopan halki.
  • Avainpuhujat saivat tässä Tampereen seminaarissa kiitokseksi palstan suojeltavaa, suomalaista ikimetsää!
    Ihmetellen saajat kyselivät, voivatko he oikeasti käydä täällä metsäänsä katsomassa ja siellä kävelemässä.
    Lahjoituspalstojen nimet vain tuntuivat olevan sieltä hankalimmasta päästä, ulkomaalaisia saajia ajatellen.


    Workshopeissa mm.

  • M. Porteanu (oik. kahvittelukuvassa alla) esitteli ideaa virtuaalisesti muilla aisteilla lisättyä todellisuutta ruoan makuelämystä. Ruokailija havainnoisi syövänsä monen ruokalajin illallista, kun oikeasti kuitenkin tarvitsee vain yhden lautasellisen ruokaa. Ja Virtual Cocktail on Vocktail...
    Aiheessa liikutaan todellisuuden ja epätodellisen rajamailla, tuumivat kuulijat.
    Esityksestä tuli mieleen Turun linnassa nähty keskiajan laajennettu ruokaelämys prinssin illallispydästä: Kypsästä (jänis)piirakasta loikkaa kokin avaamasta kohdasta ulos elävä jänis — jota ei tietenkään ollut paistettu muun piirakan mukana.

  • Axiom‑ohjelmaa voidaan J. Panula‑Onton mukaan käyttää apuna asioiden monimutkaisiin keskinäisiin vaikutussuhteisiin perustuvien tulevaisuusstrategioiden laadinnassa

  • Kiinnostavia esityksiä uusiutuvan ja muun energian käytöstä ja sen ongelmista kuultiin mm. Keniasta, Kuubasta ja Nepalista

  • osallistujia kahvikeskustelussa    Tammerkoski

    Paluukävelyllä konferenssi-illalliselta Vapriikiista ydinkeskustaan ilta oli lämmin ja mukavan tuntuinen. Tampereellakin kaupunkilaiset viihtyivät tunnelmallisessa kesäillassa ulkosalla, kosken reunapuistossa. Ja uomassaan Tammerkoski pyörteili voimalaitoksen jälkeen.


    Lisacon Oy etusivu       Takaisin blogisivulle