Etusivu         Takaisin blogisivulle


17.3.2020   Näytön paikka

Digitaalisuuden mahdollisuudet hyötykäyttöön

Nyt, kun Suomi laskeutuu valmiustilaan koronaviruksen takia, meille tarjoutuu oikein hieno näytön paikka digitaalisuuden hyödyntämisen suhteen. Tämä on ihan mahdollisuus työnäytteen antamiselle, kun ajan, paikan ja työn / opiskelun käsitteet murtuvat lisää, tässä ja nyt. Harvaan asutun maamme asukkaat hyötyvät tästä.

digitaalinen kuva Näytön paikka tämä on etenkin niille, jotka voivat tehdä etätyötä.
Uuden oppimisen aikaa tämä on niille, joilla etätyö, webinaarit, luentojen striimaukset, erilaiset nettipalvelut, digi-mediapalvelut, videopuhelut ja -neuvottelut tai muut etäkontaktit ovat jääneet vähemmälle kokeilulle.
Uudenlaisen näytön paikka tämä on varmasti niillekin, jotka jo tietävät, mistä kyse. Uudet, erilaiset digiteknologian sovellutukset ovat tervetulleita, joka sektorilla. Se puhelinkin on edelleen ihan mainio viestintäväline.

Osan on kuitenkin oltava työpaikallaan fyysisestikin läsnä. Vaan eipä tiedä, vaikka sielläkin asiakkaat tai muut kontaktit ja nyt erilaiset työtilanteet johtavat ajatuksiin erilaisesta toiminnasta myös jatkossa.
Työn uudet toteutusmuodot odottavat hoksaajaansa!

Voi kokeilla nettijulkaisun tekemistä jossakin tarjolla olevassa muodossa, olipa se puhetta, kuvia, piirroksia tai video. Turhaan ei eilen mainittu useaan kertaan mediassa taitavia opettajiamme – heitä on kaikissa opetusasteissa – jotka voivat käyttää sähköisiä välineitä ihan eri tavalla, kun nyt on pikkupakko. Vastaavasti koululaisilla / opiskelijoilla on uusia tilaisuuksia vaikka tehdä ryhmätöitä tai palauttaa tehtäviä netin kautta.

Otetaan nyt kaikki irti nykyteknologian tarjoamista mahdollisuuksista! Tarjoutuvien kokeilujen myötä hankituille taidoille ja syntyville uusille ideoille on varmasti käyttöä myöhemmin. Sitten, kun niitä ei ole pakko käyttää kuten nyt, vaan niistä voi hyötyä ihan muuten vain.
Minkä hyödyn, ehkäpä ihan kilpailuedun tämä kokeilun aika antaakaan maallemme myöhemmin.
Kiinassa vastaava tilanne koettiin hieman meitä aiemmin. Siellä ryhdyttiin käyttämään nettipalveluja ja -mahdollisuuksia eri tavalla kuin ennen, kun ei ollut kotona olon aikaan muutakaan tekemistä, kuulema.

Uudenlaista ajan hallintaa

Jos työmatkatkin jäävät pois, ajankäyttöään voi hallita nyt vielä paremmin, ihan itse.
Ehkä löytyy ratkaisumalleja vaikka siihen, mitä weallfinland.fi-projektin Mira Karjalainen puhui Helsingin yliopiston Tiedekulman iltakoulussa 4.12.2019 työn muuttumisesta:
Kun työmeilihin vastaillaan, sähköposteja luetaan, blogeja, facebookia, instaa ja whatsuppia päivitetään muulloinkin kuin työaikana, saattavat työntekijät tehdä viikossa yhden ylimääräisen työpäivän. Eikä meillä ole yhteiskunnassa vielä tähän kunnon ohjeita tai sääntöjä, saati korvausmahdollisuuksia ja virallisia hallintakeinoja.
Olemme tainneet tähän saakka vain toimia sen mukaan, mitä kaikki nuo vipsaukset aikoinaan keksineet olettavat ja mitä ehkä kaverit ja some meiltä niin sanotusti vaativat.

Striimaus löytyy netistä osoitteesta:
https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/katso-ja-kuuntele
Otsikko on Tätä et oppinut koulussa.
Karjalaisen puheenvuoro on kolmantena striimissä, alkaen noin 46 minuutin kohdalta.
Iltakoulun muutkin puheenvuorot saattavat kyllä olla kiinnostavia...

Kotoilun tähtiaikaa

Nyt meillä on tilaisuus nauttia läheistemme seurasta ja viettää aikaa yhdessä kotona. Ilman, että pitää rientää koko ajan jonnekin muualle. kukkiva amaryllis

Voi mennä ulkoilemaan lähistölle ja seurata kevään etenemistä luonnossa. Tänä aamunakin kantoi hanki joka paikassa ‑ se vähä lumi, mitä tänä talvena on maahan asti saatu.
Tai pitäisikö tehdä se kaappaus keittiössä.

Mitkään julkiset, yli 10 hengen harrastus- ja urheiluporutkat eivät nyt kokoonnu. Myös omatoimikirjasto täällä Pielavedellä on harmikseni nyt kiinni.
Harrastukset pitää nyt keksiä ihan itse. Jos nyt sitten aiemmin oli niiden osalta muiden kekseliäisyyden varassa.
Tulevaisuus näyttää, mitä keksimmekään valmiusajassa!

Eipä tiedä sitäkään, vaikka tämä valmiusaika tuottaisi muitakin odotettuja tuloksia yhteiskuntaamme. Kun pitää keksiä mukavaa puuhaa ihan vain kotona.
Jonkun ajan päästä voidaan tutkailla, miltä syntyvyystilastot näyttivät vuoden 2021 alkupuolella.


Etusivu       Takaisin blogisivulle