Etusivu       Takaisin blogisivulle


1.6.2020   Muovinen piimäpussi

keväänvihreä koivu Hitaan kevään jälkeen kesä puskee päälle muutamassa päivässä.
Hentoa keväänvihreää ja aukeavia puiden lehtisilmuja ihastelee silmät pyöreinä, miltei hengästyen.
Voi, miten ihanalta ne taas näyttävätkään!

Päivä päivältä uusi vihreä tummenee ja maisema muuttuu kesäiseksi.

Piimäpussi metsässä

Olin kevättyössä, istuttamassa kuusentaimia metsässä ja möyhitystä, mustasta maasta pisti silmään jotakin valkoista. - Mikäs se siinä?

Lähempi tarkastelu paljasti keräilyharvinaisuuden!
Metsämaassa oli säilynyt harvinaisen hyväkuntoinen Pielaveden Seudun Osuusmeijerin muovinen talouspiimäpussi! vanha muovinen piimäpussi

Tässäkin metsässä oli siis liikkunut joku, joka oli kyllä jaksanut kantaa eväspakkauksensa täytenä metsään, mutta ei ollut sitten jaksanut enää kantaa eväänsä käärettä tyhjänä takaisin kotiin.
Sinnepä oli kulkija vain polkenut eväspakkauksen, siis nyt roskan, maahan – poissa silmistä, poissa mielestä – ja unohtikin koko asian.

Maidon ja piimän nestepakkauspussi on ollut lujaa muovia. Muovi ei ollut hapertunut, saati maatunut yhtään. Tekstikin on oli vielä hyvin luettavissa piimäpussin kyljestä. Valkoinen ulkoasu oli vain vähän tummunut.

Maitoa – ja myös piimää – alettiin Suomessa pakata valkoisiin, sisältä mustiin muovipusseihin 1967.
1970-luvun puolivälissä muovitettu kartonkipakkaus syrjäytti muut maitopakkaukset, myös muovipussit.
Ihmeen luja, maastosta löytynyt, muovinen piimäpussi on siis ainakin 45 vuotta vanha!

Pielaveden Seudun Osuusmeijerin itsenäinen toiminta alkoi 1956 päättyi ja ajan mittaan se yhdistyi isompiin valiolaisiin meijereihin. Yrityksen toiminta lakkasi kokonaan 1991.
Maitoa kuitenkin tuotetaan edelleen Pielavedellä, meijerit ja muut maidon jalostuslaitokset vain ovat nyt muualla.

Luonto kiittää jätteiden lajittelijaa ja kierrättäjää

Aiemmin Suomessa kerättiin keskitetysti vain lehtipaperia ja lasisia juomapulloja.
Muistan, että sanomalehtipaperista saaduilla rahoilla hankittiin muun muassa kansakouluille televisioita 1960-70-lukujen taitteessa. Lasi- ja muovipullojenkin keräilyllä on jo pitkään ansaittu rahaa.
Mutta kierrätettiin sitä ennen muutenkin: Käytetyistä, muovisista maitopusseista käsistään taitavat kutoivat ja virkkasivat mattoja! Ihan vastaavasti kuin vanhoista tekstiileistä ja vaatteista kudotaan yhä edelleen mattoja.

Tein ympäristöteon ja toin muinaisen muovijätteen, piimäpussin, metsästä kotini sekajäteastiaan. Nyt sen pitkä elinkaari päättyy lopulta sekajätteen poltossa!

Kaikki muutkin yksityistalouden jätteet voi tänään lajitella ja palauttaa keräyspisteisiin: elektroniikkaromu ja ongelmajätteet, keräyspaperi, pakkauspahvit, kierrätysmetallit, lasipakkaukset ja puhtaat vaatteet kirkonkylän kierrätyspisteille ja metalliromut ja jäteöljyt yms. vuosittaiseen erityiskeräykseen.
Kun talouteen hankintaan jotain erityistä, ottaa myyjä vanhan, vastaavan tuotteen keräilyynsä ja toimittaa sen kierrätykseen omien kanaviensa kautta (tuottajavastuu).
Biojätteet kompostoin kotona ympäri vuoden. Multaa tarvitaan aina, kaikenlaiseen kasvattamiseen ja maan parannukseen.
– Montako jätteiden lajitteluastiaa sinun keittiösi alakaapissa onkaan?

Sekajäte on kohta keräilyharvinaisuus?

Kunnan keskustan jätepisteelle voi tuoda kodin puhdasta muovijätettä. Sitä kierrätetään eri tavoin ja käytetään teollisuudessa uudelleen. Käytetyt muovipakkaukset eivät enää jää pyörimään nurkkiin tai ympäristöömme. – Jos vain niin haluamme.
Sen jälkeen, kun muovin kierrätyskeräily alkoi, on minunkin haja-asutusalueen talouden pakollinen sekajäteastiani ruvennut olemaan melko tyhjä.
Ennen muovin kierrätyskeräilyn alkua pääosa sekajätteestäni kun oli muovia ja jäteastia täyttyi ihan itsestään. Muovijätteelle ei ollut mitään muuta hävittämistapaa.

Jos kotitalouden jätteet lajitellaan ja kierrätetään, sekajätettä kertyy nykyään todella vähän. Ainoastaan jokin erityinen nurkkien siivousaskare voi kerryttää oman talouteni sekajäteastian täyteen!

Silti paikallinen yrittäjä on käynyt uskollisesti maksimipituisen 16 viikon keräilyjakson välein kolistelemassa puolityhjän sekajäteastiani tyystin tyhjäksi. Sen 16 viikon välin osasi maalla asuvakin merkitä seinäkalenteriin.
Hassua kyllä, haja-asutusalueen kotitalouksien sekajäteastian tyhjennysväli on kuitenkin jatkossa yhä tiheämpi, kesäisin 8 viikon ja talvisin 16 viikon välein. Sitä määräys ei kerro, miten nyt lasketaan tyhjennysväli siirtymäjaksoilla keväästä kesään ja kesästä syksyyn.
Toisaalta menettely sopii näinä poikkeusaikoina muuten esillä olleeseen ’Tue pientä’ -kampanjaa, joilla lisätään pienten lähiyritysten palvelujen käyttöä. Peukutan sitä!

Kiinnostuneille:
Tässä uusvanhassa YLEn uutisvälähdyksessä kerrotaan maitopusseista

Sarka-maatalousmuseon linkki maitopusseista


Etusivu       Takaisin blogisivulle